珠海
全国咨询热线
下载客户端
请选择城市
首页 > 初三 > 习题试卷 > 广东省珠海市2018年中考英语阅读理解试题解读

广东省珠海市2018年中考英语阅读理解试题解读

2019-01-11 09:44:07 文章来源:网络 作者:网络 浏览量:5010

       珠海星火教育为各位同学、老师与家长们收集整理了广东省珠海市中考英语的试卷真题解读。以下是广东省珠海市2018年中考英语阅读理解试题解读,希望对您们有帮助!


  阅读理解

  阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。


  A

广东省珠海市2018年中考英语阅读理解试题解读



  56. The danger that bees are facing is caused by .

  A. beekeepers B. food production C. human activity D. other pollinators


  57. The World Bee Day was created .

  A. to advise people to keep healthy B. to help beekeepers sell more bee products

  C. to celebrate the coming of spring D. to make people know the importance of bees


  58. During the activities, you can learn all the following EXCEPT .

  A. to make a candle B. to improve the quality of bees

  C. to make tea and coffee D. to understand the dances of bees


  59. Bill, a member of BIPC, and his 5-year-old son will pay for tickets to the activities.

  A. 10 dollars B. 12 dollars C. 16 dollars D. 18 dollars


  60. The money from the sales of tickets .

  A .will be used to protect bees B. will make BIPC very rich

  C. will be given to beekeepers D. will be spent on the celebrations


  参考答案:

  56.C.细节理解题.根据文章第一句"largely because of human activity"可知是由人类活动引发的,故选C.


  57.D.细节理解题.根据第三段"A day also for those who want to know more about bee keeping!"可知世界蜜蜂日是让人民更加了解蜜蜂的重要性.故选D.


  58.C.细节理解题.根据" candle-making lessons" 、"Dr Gavin Ramsay will explain the dances of bees"、"A day for all those who are interested in learning to improve the quality(质量) of their bees!"C选项错误,故选C.


  59.B.细节理解题.根据"Tickets are $8 for members of BIPC and$10 for non-members. Half price for a child."可知需付$12,故选B.


  60.A.细节理解题.根据"All the money will go to the City Bee Protection Project."可知钱是捐赠给蜜蜂的保护项目。故选A。


  B

  There's much to see under the sea, but you need to remember that light behaves differently in water than in air. The objects appear closer to you than they exactly are, You might find yourself reaching out to touch something and completely missing it.


  Objects under water will appear larger than they would on the surface, too. Be careful not to  tell any stories about the big fish that got away. That fish might not be so big after all! It's just  because sometimes things can seem to be as much as about 33 percent bigger in water!


  What's more, in deeper water, colors just don't seem as bright. In fact, it looks as if some  colors are missing. Remember the color of an object results from the wavelengths(波长)of light  that are reflected(反射)from its surface. And light is taken in as it moves down through the water.


  Swimmers wear wet suits to keep warm underwater. Lets take a bright red, yellow, and blue  wet suit as an example. These colors are hard to miss on the surface of water. Watch carefully the  changes in color as you descend in the water. The red part now looks almost black because the red  light wavelengths, the longest among these three colors, are missing. As you go down deeper, the  same thing will happen to the yellow part and in the end to the blue part. Even at a place of about 6 to 9 meters underwater, you will look terrible, like a ghost( 鬼怪) ! And you have to wait for your return to the surface to enjoy the bright colors again!


  60. You miss the object underwater when you want to touch it because .

  A.your eyesight is quite poor B. you are not quick enough

  C.it is not as close as it seems D.it disappears very quickly


  62. The example o the wet suit is used to explain the change of of an object underwater.

  A. the size B. the color C. the position D. the weight


  63. The underlined word "descend" probably means in Chinese in this passage.

  A.上升 B.漂浮 C.屏息 D.下潜


  64. Which of the following is true?

  A. four-meter-long fish looks three meters long underwater.

  B. The wavelengths of red light are longer than those of blue light.

  C. Much water will be taken in by the swimmer deep in the water

  D. You will see a ghost if you go as deep as 6 to 9 meters into the sea.


  65. The best title of this passage is——

  A. The Standard of Color Underwater B. The Direction of Light Underwater

  C. The Rightness of Color Underwater D. The Behavior of Light Underwater


  参考答案:

  61. C 细节理解题。根据" The objects appear closer to you than they exactly are." 可知物体没有看起来的那么近。故选C.


  62.B 细节理解题。根据“Watch carefully the changes in color as you descend in the water. ”由此可知,是颜色的变化。故选B.


  63.D 词义猜测题。根据As you go down deeper.以及前文以红黄蓝为例,可知先是红色,依次是黄色,所以是下降,故选D.


  64.B 细节理解题。根据The red part now looks almost black because the red light wavelengths, the longest among these three colors, are missing.可知红色波长最长,故选D.


  65.D 主旨大意题。根据you need to remember that light behaves differently in  water than in air.可知是海底亮度的不同表现, 故选D.


  C

  配对阅读 左栏是对中国传统文化感兴趣的五位外国学生的描述,右栏是中国传统文化活动的简介,请为左栏的每位学生选择一个合适的活动,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。


广东省珠海市2018年中考英语阅读理解试题解读



  参考答案:

  66.答案G

  推理判断题 题干的意思是Lisa对中国画感兴趣,想要学习用墨水画竹子。选项G中正是中国画的课程介绍,Mr. Sun会教学生用墨水画竹子。故选G。


  67.答案:D

  推理判断题 题干的意思是Alan正在学习中国历史,并已学习了中国古代四大发明,选项D中,介绍“我们”下个月将举行一场关于四大发明的比赛,符合Alan的情况,故选:D


  68.答案:B

  推理判断题 题干的意思是Sam住在北京并对中国戏剧感兴趣,想要参加课程去学习当地戏剧-京剧。选项B中俱乐部设立了京剧课程并欢迎京剧粉丝过来学习,故选:B


  69.答案:F

  推理判断题 题干的意思是Mary喜欢中国经典作品,在中国期间已经读过了美猴王。选项F中读书俱乐部将在这周末举行关于西游记的讨论会,符合Mary的情况,故选:F


  70.答案:C

  推理判断题 题干的意思是Susan喜欢中国剪纸,并希望春节能贴个福字在家里窗户上。选项A是说本周末的故事时间会介绍中国的传统文化,比如为什么中国人会倒着贴福字在门窗,不符合Susan的需要。选项C介绍了一个剪纸的课程,可以在课上学习剪纸并带回家去,符合Susan想要贴福字的需要,故选:C,


  总结解读

  A篇短文一般是应用性文章,包括活动通知、广告宣传、标识辨认、书籍目录、学校新闻以及图书馆活动通知等。这类文章具有较强的交际性和实用性,旨在考查考生在日常生活中运用、理解和处理信息的能力。短文内容浅显易懂,有效信息简洁明了,考生只要锁定关键词,仔细寻找原文有效信息,基本上都可以从文中直接找到答案。但今年的最后一道为新题型—排序题,并设有陷阱,难度有所增加,考生必须十分细心才能做对。


  B篇短文与A篇相比,文章文体有明显的变化,一般是属于叙事类或说明类的文章。虽然文章文体发生改变,但文章的难度并没有增加很多。考生只要认真仔细,有技巧的进行阅读,对全文有一个宏观上的把握,就可以从题目中提炼出关键词,并在原文中进行精确定位,集中精读,即可得出正确答案。例如63词义辨析题descend,学生如能理解题意,从短文中找出该单词,并且结合下文的语境判判断理解,推敲斟酌,就能选出正确答案。


  C篇是贴近学生生活的信息匹配题,文字内容考生非常熟悉。虽然选项中会出现两个干扰项,但考生只要通读题目及选项,在整体上把握每道题的中心内容,再进行信息的匹配,做对率会很高。


        珠海星火教育中考英语寒假辅导板块分享的广东省珠海市中考英语的阅读理解命题分析这里先告一段落了,如果还想继续获取更多的信息或有其他的疑问,可以直接拨打星火教育的全国免费咨询电话:image.png


凡本网注明"稿件来源:星火教育"的所有文字、图片和音视频稿件,版权均属星火教育教育科技集团(含本网和星火教育网) 所有,任何媒体、网站或个人未经本网协议授权不得转载、链接、转贴或以其他任何方式复制、发表。已经本网协议授权的媒体、网站,在下载使用时必须注明"稿件来源:星火教育",违者本网将依法追究法律责任。

本网未注明"稿件来源:星火教育"的文/图等稿件均为转载稿,本网转载仅基于传递更多信息之目的,并不意味着赞同转载稿的观点或证实其内容的真实性。如其他媒体、网站或个人从本网下载使用,必须保留本网注明的"稿件来源",并自负版权等法律责任。如擅自篡改为"稿件来源:星火教育",本网将依法追究法律责任。

如本网转载稿涉及版权等问题,请作者见稿后在两周内速来电与星火教育网联系,电话:4008770068

免费咨询热线 400-877-0068 已有万名家长免费咨询 赶紧行动吧!
请输入正确手机
获取